Факультет філології та журналістики КДПУ Вівторок, 14.05.2024, 07:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайта

Наше опитування
Як часто Ви користуєтесь Інтернетом?
Всього відповідей: 848

Головна » 2010 » Жовтень » 17 » Кухня новин із Сергієм Мамаєвим
Кухня новин із Сергієм Мамаєвим
22:00

Процес виготовлення новин може порівнятися лише з приготуванням страв. Які спеції додати, які інгредієнти обрати, як посмажити, засервірувати й подати – на ці та інші питання студентам вдалося знайти відповіді (ні-ні, не в їдальні) в запрошеного «кулінара» новин Сергія Мамаєва на засіданні медіа-клубу.

             Підготовка новин, як виявилося, - то нелегка праця. Випусковий редактор має тримати руку на пульті, стежити за усіма подіями, мати чуття, яку новину і в якому порядку подати в ефір. Окрім того, слід відслідковувати щохвилинно всю інформацію, звіряти з надійними джерелами. Отож, професія шляхетна, однак непроста. На питання, чи легко бути випусковим редактором, Мамаєв відповів: «А ви спробуйте хоч день так пожити і відчуєте самі».

            Пан Сергій поділився кількома рецептами того, як зробити новини не шаблонними, який кут зору обрати, якими засобами подати малоприємний сюжет, як об’єктивно передати події. Тобто було викладено у «промові» базові засади, якими повинен володіти журналіст, редактор, професіонал своєї справи.

            Виявляється, ми навіть не задумуємося над тим, як нам подають інформацію, які засоби використовують, як формують відеоряд, як додають «цукор і перець» за смаком. Ми звикли вживати готовий продукт – новини, не маючи жодного уявлення про наявні інгредієнти. Лише ті, хто критично сприймають дійсність, можуть відчути в підтекстах іронію, у підборі репортажів – маніпуляцію, у використанні різноманітних графічних і технічних засобів  - обхід цензури.

            Світ новин існує, розвивається за своїми канонами, і кожен, хто безпосередньо пов’язаний з процесом творення, має жити, прокидатися і засинати, відпочивати і працювати ними. Бо якщо ця новина зараз актуальна, то через хвилину – уже не потрібна. Колообіг шалений, тому не можна витрачати жодної секунди.

            Студенти, у свою чергу, поставили таку кількість хвилюючих питань, що пан Сергій не встигав на всі відповідати. Поговорили про специфіку творення новин, спосіб життя редактора, політику каналу, особливості професії, окреслили якості, якими повинен володіти редактор. Також спитали: чим обумовлена специфічна, не закріплена в українському правописі лексика? З’ясувалося, що редакція каналу спеціально пропагує слова, характерні для української мови, які з часом забулися. Звісно, використання правопису минулих часів - позитивне явище, однак воно не є нормою, не є офіційною державною мовою.

            Отож, знаємо тепер, який соус додавати, як обсмажувати, щоб не зіпсувати страву на сніданок, обід і вечерю - новини. А пану Сергію, який приїхав з метою модернізувати наше регіональне телебачення, бажаємо творчої наснаги і життєвого запалу!

 

Олеся Копецька

Просмотров: 785 | Добавил: Editor | Рейтинг: 4.5/4 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма Входу

Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Web-портал факультету

Статистика

Copyright KSPU © 2024