Факультет філології та журналістики КДПУ Понеділок, 29.04.2024, 09:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайта

Наше опитування
Як часто Ви користуєтесь Інтернетом?
Всього відповідей: 848

Головна » 2011 » Квітень » 10 » Василь Хитрук: про Сковороду та Сахаджа Йогу
Василь Хитрук: про Сковороду та Сахаджа Йогу
11:43

5 квітня до Кіровограда на запрошення «Українського клубу»  завітав Василь Хитрук – письменник, перекладач, філософ-українознавець, один із перших зачинателів нової духовності, української державності і Просвіти 80-90-х років. Він мав дві основні зустрічі з громадськістю міста: першу – на факультеті філології та журналістики педуніверситету, другу – в обласній бібліотеці імені Д. І. Чижевського.

Обидва заходи були насичені як науковими розвідками, так і духовною практикою. «Непізнаний сфінкс Сковороди» вперше заговорив про те, що тримав у таємниці більше двох з половиною сотень літ у книзі Василя Хитрука «Оракул духа – Григорій Сковорода».

«Сковорода – дуже сучасний мудрець, тому що мудрість не буває вчорашньою, мудрість – вона вічна», – підкреслював В. Хитрук в розмові зі студентами. «Оракул – це сентенція, або висловлювання про якісь таємничі сили життя», – зазначив при поясненні назви книги. «Якщо побачити творчість Сковороди як ромашку, то від центру цієї творчості (від середини) виходять пелюсточки ромашки, і цих пелюсток десь близько 14-ти…», – образно подав дослідник великий спадок Оракула Істини. Він зауважив, що Сковорода – не філософ, а мудрець, «людина духу», адже «єдиний у всій Європі був практиком».

«Ми забули про слово «медитація» (про «богомисліє», за Г. Сковородою), – пояснював В. Хитрук. Як і багато чого ще забули: про свій народ (який у давнину мав чимало назв, зокрема і «сітархи» – звідси англійське «сіті»), про свастику, котра присутня і на українських рушниках, і на трипільських глечиках (а самій свастиці – близько 3 мільярдів років!) Більше того, – вперто не помічаємо народу, котрий до цих пір розмовляє найдавнішою мовою світу – на санскриті. «Це ж ми: українці!» – наголошує мовознавець. Адже, щоби знайти споріднену основу мов, достатньо бодай порівняти санскрит із сучасною українською: дала – це наша «доля», деві – діва, джані – жінка, лад – лад, тата – тато і т. д.

Прямо в бібліотеці Василь Хитрук запросив усіх до медитації, ціль котрої було пробудження енергії кундаліні, тобто духовного зв’язку з Матінкою-Землею. Надалі продовжити заняття з Сахаджа Йоги можна буде щонеділі о 12.00 за адресою: м. Кіровоград, вул. Преображенська, 28-А, кв. 1 (приміщення «Українського клубу»).

Василь Левицький
Просмотров: 2018 | Добавил: Editor | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма Входу

Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Web-портал факультету

Статистика

Copyright KSPU © 2024