Факультет філології та журналістики КДПУ Субота, 04.05.2024, 22:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайта

Наше опитування
Як часто Ви користуєтесь Інтернетом?
Всього відповідей: 848

Головна » 2010 » Березень » 16 » Якби знайшлась неопалима книга...
Якби знайшлась неопалима книга...
09:42
У наш час знайти сучасний універсальний підручник, у якому б докладно було висвітлено матеріал з фахового філологічного предмета, неймовірно важко. Натикаєшся або на застарілі радянізовані видання, або на переповнені незрозумілими науковими термінами монографії, які студентам 1-2 курсів не можуть стати у пригоді через складність змісту. На щастя, у нашому КДПУ імені В. Винниченка працює викладач, яка нещодавно випустила підручник, що вповні задовольнить вимоги найвибагливішого філолога. Цей викладач - Ольга Іванівна Крижанівська, доцент кафедри української мови, чудовий знавець історії нашої солов’їної, кваліфікований педагог, що майстерно вміє організувати роботу студента.
У своїй книзі, яка не лише описує історичний розвиток української мови, а й пропонує методичні матеріали для кращого засвоєння курсу, Ольга Іванівна виклала в доступній, проте не занадто спрощеній формі основні положення історичної фонетики, морфології, синтаксису. Особисто мені подобається конкретність і чіткість викладу змісту, а також вмотивованість теоретичних питань прикладами.
Головний козир цього посібника, на мою думку, - додатки. Вони містять розробки практичних занять, напрацьовані Ольгою Іванівною за роки викладання, що стануть у пригоді як студенту, так і педагогу. Традиційно для підручників серії "Альма-матер", до якої тепер входить і книга нашого викладача, у кінці розміщений короткий термінологічний словник з визначеннями основних понять історії мови. Ще одним вагомим плюсом навчального видання є наявність тестових завдань та запитань колоквіумів для самоперевірки студентів, що легко можуть послугуватися викладачу при укладанні модульних контрольних робіт з курсу.
У своєму підручнику Ольга Іванівна посилається на праці найвідоміших мовознавців, дослідників історії мови - В. В. Німчука, С. П. Бевзенка, Г.П. Півторака, В.В. Лучика, О.С. Мельничука та ін. Також ці прізвища ви зможете віднайти у спеціально підібраному списку бібліографії, що вміщує в себе основні наукові видання з історії мови, які можна використати при підготовці до практичних занять.
Наостанок хотілося б сказати, що цей посібник повинен бути на поличці кожного філолога. Він неодмінно знадобиться і початківцю, що лише приступає до вивчення мовознавчих дисциплін, і досвідченому лінгвісту, що захоче узагальнити і систематизувати свої знання з історії мови. А Ользі Іванівні хотілося б побажати нових творчих звершень на ниві книгописання та побільше вдячних і працьовитих студентів.
 
Наталя Дяченко
Просмотров: 1359 | Добавил: Editor | Рейтинг: 1.0/1 |
Всего комментариев: 1
1 Таня  
1
Так,підручник хороший,але лекції кращі.....Бажано їх не пропускати)))))

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма Входу

Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Web-портал факультету

Статистика

Copyright KSPU © 2024