Факультет філології та журналістики КДПУ Понеділок, 29.04.2024, 09:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайта

Наше опитування
Як часто Ви користуєтесь Інтернетом?
Всього відповідей: 848

Головна » 2011 » Березень » 2 » Без минулого немає майбутнього
Без минулого немає майбутнього
18:55

«Без минулого немає майбутнього», - цей афоризм знає кожен. Та не кожен, на жаль, усвідомлює його глибину.

Так склалося, що історію пишуть люди і часто факти та імена висвітлюються в залежності від суб’єктивних поглядів, переконань і т.ін. Нам залишається тільки адаптувати отримувану інформацію, співставляючи різні точки зору. Не можемо змінити минулого, але цілком в наших силах стежити за тим, як інтерпретуються події нашого сьогодення.

Цьогоріч 15 лютого відзначаємо 22-гу річницю з Дня виведення радянських військ з Афганістану.

Відверто кажучи, наше покоління (йдеться про молодь, народжену вже в незалежній Україні) недостатньо обізнане з цією проблемою. З невідомих причин ті трагічні події замовчуються, про них мало написано в підручниках з історії, а якщо й є якісь пару абзаців, то вони дають надто розмите уявлення про загальну картину. Мало хто з сучасних юнаків та дівчат адекватно сприймає події афганської війни. Більшість, завдяки заангажованій подачі ЗМІ, трактує їх як прояви соціалістичних пережитків. Заповнити білі плями у головах студентів КДПУ стосовно цього питання  люб’язно погодилися Рашид Равілович Абашев – заступник начальника охорони нашого університету, Віктор Анатолійович Манзій – завідувач інфекційного відділення першої міської лікарні, член Кіровоградської обласної організації Спілки воїнів-афганців та Сергій Анатолійович Полозов – її голова.

Після перегляду реаліті-фільму, знятого в горах, які займають велику частину Афганістану (а складний рельєф місцевості був ще одним утруднюючим фактором у проведенні військових дій) чоловіки дали нам шокуючу інформацію про те, що у якості радянських військовослужбовців загинуло 2572 українці (17,09% усіх втрат). Загалом із 620 тисяч радянських військовослужбовців, які пройшли через Афганістан, 150 тисяч (24,19% загальної кількості) становили громадяни України, причому за післявоєнний час (1989-2003 роки) від хвороб та від наслідків бойових поранень померло вдвічі більше українських ветеранів Афганістану, аніж у роки афганської війни. Усі вони виконували військовий обов'язок, ставши засобом реалізації чужої політичної авантюри, яку розв'язали керівники колишнього СРСР.

Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наш співвітчизник, і кожен четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також. Зважаймо ще й на те, що ці підрахунки умовні, бо залишилося багато зниклих безвісти, бо неможливо назвати точного числа тих, хто повернувся додому скалічений, кількості тих посиротілих дітей, сімей, що залишилися без опори – без чоловіка й батька…

Ділилися також спогадами бойові товариші, говорили, що кожного року 23 лютого з’їжджаються з усіх куточків колишнього СНД, щоб вшанувати пам'ять тих, хто вже не повернеться.

Найстрашніше, як на мене, - те, що афганці не мають належної фінансової підтримки, що держава, живучи під мирним небом, забула своїх героїв.

                                                               

Ларченко Марія

Просмотров: 11254 | Добавил: Editor | Рейтинг: 3.8/25 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма Входу

Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Web-портал факультету

Статистика

Copyright KSPU © 2024